ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection) - intracytoplasmatisk spermieinjektion
In vitro-fertilisering med ICSI metoden är en teknik där en tidigare utvald spermie introduceras direkt i kvinnans äggcell.
Intracytoplasmatisk spermieinjektion (introduktion av spermie) rekommenderas ofta för par som har klassificeras till in vitro-fertilisering och där fertilitetsproblem beror på mannen.
Metoden är dock effektiv också om fertilitetsproblem ligger hos kvinnan, t.ex. i fall av endometrios, för tidig ovariesvikt eller immunologiskt baserad infertilitet med nedsatt sannolikhet att celler befruktas med den klassiska in vitro-metoden. Metoden används också i fall av infertilitet med okända orsaker (idiopatisk infertilitet). Då används s.k. blandad metod där en del äggceller befruktas med den klassiska metoden och resten med ICSI-metoden.
Indikationer för in vitro-befruktning med ICSI blir:
- mannens infertilitet - lågt antal rörliga spermier eller låg spermiekoncentration kan leda till problem med att en spermie når och befruktar en äggcell under naturliga förhållanden,
- mannens infertilitet - spermier tagna direkt från testiklar efter att mannen diagnoseras med azoospermi, dvs. inga spermier i ejakulat,
- immunologisk infertilitet,
- endometrios
- nedsatt äggstocksreserv, för tidig ovariesvikt,
- idiopatisk infertilitet,
- tidigare misslyckade försök med klassisk in vitro-fertilisering.
ICSI metodens effektivitet är nästan samma som vid ”klassisk” in vitro-befruktning och beror mest på kvinnans ålder och kvalitet av hennes äggceller.