Hysteroskopi
Hysteroskopi är den mest noggranna undersökning som utreder livmoders anatomi – utformning, slemhinna, äggledarnas mynningar. Eftersom hysteroskopi kan visa missbildningar som inte syns på en ultraljudsundersökning (USG) är detta ett värdefullt instrument för diagnosställning och operationer också inom fertilitetsutredning. Undersökningen låter läkaren inte bara ställa diagnos utan även åtgärda några förändringar eller ta prov på slemhinnan.
Vad är hysteroskopi?
Hysteroskopi är ett utrednings- och behandlingsingrepp för att bedöma utformning och skick på livmoder, endometrium och mynningar av äggledare. Under hysteroskopisk undersökning tittar läkare noga på livmodern inifrån och kan se även de minsta patologiska förändringar på slemhinnan, t.e. endometriepolyper, submukösa muskelknutar och intrauterina sammanväxningar.
Hur förbereder jag mig till hysteroskopi?
Hysteroskopi genomförs oftast under allmän bedövning som introduceras intravenöst. Därför ska kvinnan komma på fastande mage. Hysteroskopi genomförs i menstruationscykels första fas (före ovulation). Småblödning vid slutet av menstruationscykel är inget hinder för undersökningen.
Ta följande prov och undersökningar före hysteroskopi:
- VDRL-test,
- cytologprov,
- blodgrupp,
- bakterieodling från livmoderhals (aeroba och anaeroba),
- Anti-HCV-Ab,
- Anti-HBC IgM,
- HBs Ag
- Anti-HIV-1,2.
Ibland krävs dessutom övriga undersökningar, t.ex. EKG och bröströntgen hos kvinnor över 40. Ofta förbereder du dig till hysteroskopi genom att ta hormonmediciner som påverkar tjocklek av endometrium.
Kvinnor som har haft en allergisk reaktion på något läkemedel ska informera sin läkare innan de kvalificeras till ingreppet.
Kontraindikationer till hysteroskopi
Du får inte undergå en diagnostisk hysteroskopi om du är gravid. Undersökningen får dessutom inte genomföras när du får mens. En annan viktig kontraindikation till att bedöma livmoder inifrån är en pågående infektion.
Gör hysteroskopi ont?
För de flesta patienterna är hysteroskopi helt smärtfri dock för att kvinnan ska må bättre genomförs undersökningen under allmän bedövning.
Undersökningar och prov som krävs för bedövning:
- Blodstatus
- APTT
- Natrium
- Kalium
- Glukos
När ska ja undergå hysteroskopi?
Hysteroskopi rekommenderas till kvinnor som:
- har menstruationsrubbningar (särskilt de som blöder mellan menstruationer),
- har haft missfall,
- inte kan få barn trots upprepade försök.
Hysteroskopi rekommenderas dessutom i fall av:
- patologiska förändringar i livmoders slemhinna som redan har upptäckts under en ultraljudsundersökning,
- anatomiska fel på livmoder,
- misstanke på intrauterina sammanväxningar.
Hysteroskopi och endometriepolyper
Endometriepolyper kan orsaka problem med att bli gravid. De ska avlägsnas hos kvinnor som vill bli med barn. Borttagna förändringar ska sedan skickas till en histopatologisk undersökning (i genomsnitt blir 1 % av sådana förändringar maligna).
Mer information om polyper i livmoder hittar du på många medicinska webbsidor dock de mest pålitliga upplysningarna får du från din läkare på ett konsultationsbesök.
Hysteroskopisk operation
Hysteroskopisk operation eller behandlingshysteroskopi hjälper med att ställa diagnos i fall av stora menstruationsblödningar, ökad tillväxt av slemhinnan i livmoder, livmoders anatomiska fel eller de ovan nämnda patologiska förändringarna (polyper, myom och intrauterina sammanväxningar).
Hysteroskopisk operation är en intravaginal operation. Inga bukvävnader skärs.